Zo ontstaat een natuurvijver in een tuin
Bij en op het water van een natuurvijver is altijd wel iets te beleven. Wilde ganzen en eenden strijken er neer, kikkers kwaken er hun liefdesliederen, libelles zwermen er zomers van bloem naar bloem en als je geluk hebt, schiet er een pad of een salamander weg tussen de dicht op elkaar staande oeverplanten. Wilt u zo’n vijver in uw tuin? Er is veel mogelijk. Zeker als u gebruikmaakt van de diensten van specialisten als Aquatikoi.
Hoe groter hoe beter
Voor de aanleg van een natuurvijver hoeft een tuin niet al te groot te zijn. Een ideale grootte, waarbij temperatuurverschillen van het water het beste kunnen worden opgevangen, ligt tussen de 10 en 20 meter doorsnee, maar heeft u maar ruimte voor een natuurlijke waterplas van 6 meter, dan zijn daar ook nog wel mogelijkheden voor. In principe geldt wel: hoe groter hoe beter. Dan kan de natuur volop haar gang gaan zonder dat u steeds hoeft bij te sturen.
Belangrijk is ook dat het grondwater in uw tuin niet al te diep zit en van goede kwaliteit is. De diepte kunt u peilen door een gat te boren. Komt u het eerste grondwater tegen bij een diepte van een tot vier meter, dan is dat een goed begin voor uw plannen.
Om de kwaliteit van het grondwater te testen, vult u er een jampotje of een glas mee en laat dat een paar dagen staan. Zit er onderin een dikke laag roest, dan is het waarschijnlijk niet mogelijk om een natuurvijver aan te leggen. U kunt dan altijd nog een folievijver (laten) aanleggen met een groen en grillig uiterlijk, maar dan vervallen de regels voor een natuurlijke ontwikkeling van het water.
Zonnige plaats en glooiende oevers
Kies voor uw natuurvijver een zonnige plek in uw tuin uit. Halfschaduw kan ook nog, maar de talrijke zuurstofplanten die straks in de vijver komen te staan, hebben de zon nodig voor de productie van zuurstof en dat is weer nodig om algengroei tegen te gaan. Met de juiste variatie en hoeveelheid zuurstofplanten moet de vijver zich na een ontwikkelingsperiode zelf kunnen redden. Er ontstaat een stukje natuur dat voor zichzelf kan zorgen en aantrekkelijk is voor de bewoners die er thuis horen. Dat kunnen ook vissen zijn, al moet u er wel rekening mee houden, dat vissen in de zomerhitte en ‘s winters, als er ijs op het water ligt, de ruimte moeten hebben.
Een natuurlijke waterpartij moet, wat vorm en beplanting betreft, in het beeld van uw tuin passen en heeft een onregelmatige vorm met natuurlijke groeiplaatsen voor wilde planten en schuilhoekjes voor kleine dieren. De oevers lopen glooiend af en hebben ondiepe plaatsen waar moerasplanten kunnen gedijen.
De ervaring van een deskundige
Wilt u uw natuurvijver laten aanleggen door een deskundige, neem dan contact op met Aquatikoi. Daar vindt u jarenlange ervaring, ecologische kennis en alles wat nodig is. Voor advies, het zoeken van de juiste plek, het unieke ontwerp dat het beste in uw tuin past tot en met de beplanting, de vissen en de afwerking.
Uw eigen echte natuurvijver in uw tuin? Wij realiseren het voor u!